Bratislava, 5. jún 2024

V máji tohto roku bolo na Slovensku vyhlásených 20 konkurzov na majetok dlžníkov podnikateľských subjektov a bola povolená jedna reštrukturalizácia. Vyplýva to z analýzy spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau (ďalej CRIF).

Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF, v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom počet konkurzov klesol o 9,09 percenta (z 22 na 20) a počet reštrukturalizácií vzrástol z nuly na jednu. V medziročnom porovnaní s májom 2023 počet konkurzov klesol o 25,93 percenta (z 27 na 20) a počet reštrukturalizácií klesol o 50 percent (z 2 na 1). V piatom mesiaci tohto roka bolo zároveň zastavených 10 konkurzných konaní pre nedostatok majetku (9 v máji 2023) a z rovnakého dôvodu bolo zrušených 26 konkurzov (13 v máji 2023). Zároveň sa začalo 36 nových konkurzných konaní (31 v máji 2023).

„V prvých 5 mesiacoch tohto roku bolo vyhlásených 131 konkurzov, čo je o 9,17 percenta viac ako v rovnakom období roku 2023  (120 konkurzov). Počet povolených reštrukturalizácií sa za rovnaké obdobie nezmenil - 6 ich bolo v roku 2024 aj 2023. Verejnú preventívnu reštrukturalizáciu nevyužila ani jedna firma, ktorej hrozí úpadok,” uviedla Jana Marková, hlavná analytička CRIF.

V priebehu posledných 12 mesiacoch bolo vyhlásených 333 konkurzov, čo je o 15,63 percenta viac  ako od júna 2022 do mája 2023 (288 konkurzov). V období od júna 2023 do mája 2024 bolo povolených 21 reštrukturalizácií, čo je o 31,25 percenta viac, ako od júna 2022 do mája 2023 (16 povolených reštrukturalizácií). Od roku 2006 do konca mája 2024 bolo na Slovensku vyhlásených 5 289 konkurzov a bolo povolených 935 reštrukturalizácií podnikateľských a nepodnikateľských subjektov.

Najčastejšie bankrotujú eseročky bez zamestnancov
Z hľadiska právnych foriem dlžníkov v máji 2024 boli všetky konkurzy (100 percent) vyhlásené na majetok právnických osôb podnikateľov – z nich 16 (80 percent) boli spoločnosti s ručením obmedzeným, 3 (15 percent) boli akciové spoločnosti a 1 (5 percent) bola verejná obchodovaná spoločnosť. Aj reštrukturalizácia bola povolená právnickej osobe – spoločnosti s ručením obmedzeným (100 percent). V máji 2024 až 40 percent firiem v konkurze boli samozamestnávatelia a ďalších 45 percent predstavovali spoločnosti s 1 až 9 zamestnancami.

Zo spoločností v konkurze bola najväčším zamestnávateľom spoločnosť PHARMOS, a. s., ktorej konkurz vyhlásil súd z Nitrianskeho kraja. Tento veľkoobchod s farmaceutickým tovarom zamestnával od 5 do 9 zamestnancov. Zároveň dosahoval aj najvyšší obrat - od 30 miliónov do  50 miliónov eur. Jediná reštrukturalizácia bola povolená spoločnosti B.T. Transport s. r. o. súdom z Trenčianskeho kraja. Tento nákladný cestný dopravca zamestnáva 150 – 199 pracovníkov a dosahuje obrat od 15 miliónov do 30 miliónov eur.

V konkurze skončilo najviac firiem zo stavebníctva a z obchodu
V máji 2024 bolo najviac konkurzov vyhlásených v stavebníctve (4) a v sekcii veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov (4). Z hľadiska pôsobnosti súdov bolo najviac konkurzov vyhlásených v Bratislavskom kraji (7).